Чудите ли се кои са най-хубавите плажове в България?  Sofia24.bg

...
Чудите ли се кои са най-хубавите плажове в България?  Sofia24.bg
Коментари Харесай

Чудите ли се кои са най-хубавите плажове в България?

Чудите ли се кои са най-хубавите плажове в България?  Sofia24.bg  ще ви опише за един от тях. Това е плаж Липите, който е скътан в дребен залив на юг от Синеморец. Той е част от предпазена околност Силистар, която е ситуирана в рамките на Природен парк Странджа.

Заобиколен е от скали и гори. Любопитно е, че в миналото гората е била липова, като и в този момент има няколко липи. Да стигнем до този плаж е доста мъчно с автомобил. Затова хората, които го посещават вървят пешком. Именно поради това плажът е едно от спокойните, чисти и красиви кътчета, недокоснати от човешка ръка. Тук няма постройки - нито барчета, нито заведения за хранене. Така че е хубаво да си подготвите и храна и вода, а по-късно да почистите, като си приберете боклуците, само че никога да не замърсявате мястото. На плажа няма сметоизвозване.

Най-лесният метод да стигнете до плажа е от село Синеморец, само че през плаж Бутамята. В южния му край ще видите пътечка по скалата, до която се стига, пресичайки устието на река Бутамята. Започвате да изкачвате скалата и излизате на равна поляна. Разстоянието до Липите се взима за към 20 минути. Важно е да имате шапка на главата си, както и да бъдете намазани със слънцезащитен крем, с цел да се предпазите от слънчевите лъчи. Тук няма сянка, тъй че би трябвало да го имате поради. Хубаво да носите със себе си и чадър за престоя на плажа. 

През цялото време на прехода от плаж Бутамята до Липите ще виждате морето. Гледката, която ще се открие пред очите ви е неповторима. Има и две пресичания на дребни дерета. Пресичайки ги, пред очите ви ще се открия още два плажа - Кактус и Фиорди. Но те не се посещават от туристи, въпреки че от време на време на втория плаж може и да има хора. 

Пътеката, по която ще вървите, пресичайки деретата, е тясна и обрасла с шубраци, тъй че по-добре е да сте с комфортни обувки. На плаж Липите няма и спасители, тъй че внимавайте, когато влизате в морето. Водата е бистра, а зад плажа има гъста гора. Тук има растителност, която не може да видите на друго място в България.

На плаж Липите, както и на плаж Кактусите може да видите кактуси. До кактусите на плаж Липите има пътека, само че откъм Синеморец. Така че може да се приближите до растенията, с цел да ги снимате. Тук може да видите и предпазена пясъчна лилия, която е включена в Червената книга на България.

Хората, които посещават този плаж, обичат това място и го пазят. Липите е едно диво, умерено и уединенено място. Никой не подвига звук, всички тук се радват на тишината.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР